Ieri seara am avut ocazia de a vizita expoziția Our Body: Universul Interior. Aceasta se află în acest moment la Iulius Mall Cluj (în parcarea VIP, sub scările principale/Starbucks). Se poate ajunge acolo pe scările de la intrare, de lângă Delisima.
N-am să-ți spun informații comerciale (ex. că aceasta a fost deja în alte 30 de țări și că are peste 200 de exponate), ci mai mult îți voi povesti despre experiența proprie.
A fost fascinant, puțin șocant, dar educativ, să văd expuse organele interne, mușchii și oasele umane, exact așa cum sunt în realitate, nu doar cum sunt prezentate în cărțile de anatomie de la școală. Dacă îți este „scârbă” să te uiți la toate acestea, amintește-ți că ele sunt și în interiorul tãu. Faptul că acestea sunt studiate, au ajutat medicina să avanseze la stadiul actual, să salveze vieți zi de zi. Cunoștințele înseamnă putere, dacă sunt folosite în contextul potrivit.
Ce mi-a plăcut cel mai mult și de ce trebuie să mergi și tu la expoziție
1. Poți lămuri foarte ușor, vizual, tot ce se află în interiorul tãu și ce poate însemna dacă te doare ceva. Corpul nostru este ca o mașină. Este important să-i știm componentele și mecanica.
2. Tinerii ghizi din cadrul expoziției sunt foarte drăguți, primitori și dornici să-ți prezinte toate misterele anatomiei. Trebuie doar să pui toate întrebările care-ți trec prin minte. Așa cum am făcut eu.
3. Expoziția este amenajată modern, cu multe săli și exponate, iar pentru a vedea totul (în viteză) mi-a luat peste o oră și un sfert.
4. Am aflat lucruri pe care vroiam de mult să le știu. Deși le puteam afla de pe net, atfel a fost când mi-a povestit un specialist și mi-a arătat exact ce se întâmplă. Ce am aflat:
- de ce ne doare splina când alergăm;
- de ce ne pușcă degetele când tragem de ele;
- ce este atacul cerebral și cum se întâmplă mai exact;
- cum se manifestă cancerul la nivelul mai multor organe interne;
- cauzele cancerului, soluții pentru evitarea cancerului și cum arată mai multe organe afectate de cancer;
- de ce ne înecăm și ce se întâmplă mai exact;
- cum are loc procesul prin care corpul își ia nutrienții din mancare;
- cum se fac investigațiile de tip RMN și CT și cum se interpretează datele;
- ce înseamnă o nutriție echilibrată;
- cum arată un fetus în realitate în diferite etape ale dezvoltării acestuia în perioada sarcinii;
- corpuri și organe în disecție orizontală și verticală;
- toate componentele corpului și toate organele interne: inimă, ficat, stomac, bilă, pancreas, intestine, toți mușchii, oasele corpului, craniu, creier, organele genitale, rețelele de vase sangvine etc.;
- organe sănătoase, dar și bolnave;
Rămâne la latitudinea ta dacă vei obține și mai mult de atât din expoziție. Eu m-am simțit ca un copil mic, a tot neștiutor, care adresa în continuu întrebări și nu se mai sătura să afle lucruri interesante despre viață, boli și moarte. A fost o experiență unică și a meritat 100%. Laura, soția mea, a spus că ar mai merge încă o dată.
Expoziția va fi în Cluj doar până în 31 Octombrie. Ar fi păcat să ratezi ocazia.