Discursul Primei Doamne a Statelor Unite ale Americii, Michelle Obama, a făcut valuri în SUA și pe internet. Este un exemplu excelent de discurs motivațional, rațional și emoțional, bazat pe insighturi cu referire la publicul căruia i s-a adresat, având un obiectiv clar stabilit și atins.
Citește transcriptul discursului aici.
Voi puncta câteva lucruri care mi-au plăcut și care cred că au contribuit la succesul discursului.
- În cartea ”Strategii eficiente pentru a vinde o idee bună” una dintre recomandările oferite a se folosi atunci când apar persoane care critică ideea propusă este să te adresezi tuturor celor care asistă la prezentarea ideii și să convingi publicul vorbind cu respect despre criticile primite. Discursul Primei Doamne a fost unul care și-a atins scopul fără a ataca sau menționa concurența, lucru aproape inexistent în discursurile politicienilor români. ”The most devastating attack on Mitt Romney at Tuesday’s Democratic Convention came from Michelle Obama, who did not mention Romney’s name and said not a single cross thing about him.” washingtonpost.com
- Mesajul discursului s-a adresat tuturor categoriilor de persoane, de toate culorile, națiile, vârstele sau funcțiile. Acest lucru a fost evidențiat prin close-up-uri la filmare.
- Discursul a avut o structură bine definită: a început cu mulțumiri, a continuat cu povestea personală, mai apoi cu portretul unui OM (nu al unui președinte) și a încheiat cu povestea unei națiuni. Insightul pe care s-a bazat discursul a fost că poporul are nevoie de o persoana integră și cu valori morale, nu de o funcție. Citez din discurs „I have seen firsthand that being president doesn’t change who you are, it reveals who you are <…> for Barack, success isn’t about how much money you make, it’s about the difference you make in people’s lives.”.
- Pe principiul ”start with why” Michelle Obama a vorbit timp de 25 de minute despre valori și credințe, oferind exemple din viața de zi cu zi care i-au susțiut mesajele. Exemplele au fost banale, dar ușor de empatizat cu ele, din acest motiv discursul a atins o latură mai emoțională.
- Limbajul paraverbal (volum, intonatie, ritm, tonalitate, accent, pauze) și limbajul corpului (privire, mimică, gesturi) au fost ireproșabile, lucru care denotă multă experiență și mult exercițiu.
- Atmosfera creată a dat putere discursului: brandingul sălii, oameni cu pancarte, aplauze în momente cheie, aranjarea persoanelor în sală, acustica, ecrane, modalitatea de filmare, toate acestea au contribuit la succesul final.
Ție ce ți-a plăcut cel mai mult la discurs și de ce crezi că a avut așa mare impact?
Pingback: 3 trucuri de public speaking învățate de la Allan Pease()